– İlköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak, bu kurumlar, ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe okullarından oluşacak.
– “Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır” ifadesi, kanundan çıkarılıyor.
– İlköğretim 6-14 yaş grubundaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsayacak, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve Devlet okullarında parasız olacak.
– 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
– İlköğretim kurumlarının ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe okullar olarak bağımsız okullar halinde kurulması esas olacak.
– Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.
– İlköğretim çağı, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
– İkinci kademe ilköğretim okulları, ortaöğretim programlarıyla ilişkilendirilecek.
– Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor.
– Yasadaki, “ilköğretim okulu” ibaresi, “ilköğretim birinci kademe” şeklinde değiştirilecek.
– Çırak olabilmek için “14 yaşını doldurmuş, en az ilköğretim okulu mezunu olmak” şartı da değiştiriliyor. Çırak olabilmek için 11 yaşını doldurmak ve ilköğretim birinci kademeden mezun olmak şartı getiriliyor.
– Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacak.
– Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçüğü 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek.
– Ortaöğretim başarı puanının % 12’si yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenecek.
– Kişinin üniversitede, ortaöğretim kurumundan mezun olduğu meslek dalıyla aynı bölüme yerleşmesi halinde ortaöğretim puanına ek olarak, ortaöğretim puanının yüzde 6’sı yerleştirme puanına eklenecek.
– Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik önlisans yükseköğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilecek.
– Önlisans mezunları için, ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile her yıl dikey geçiş kontenjanı ayrılabilecek.
Diğer Benzer Yazılar:
- Astrill VPN SSL Bağlantı Hata Çözümü / Astrill VPN SSL Connection Error Solution
- Bilinmesi Gereken Farklı Bilgiler
- En Popüler Instagram Tagları
- Michael Jackson, Öne Eğilirken Kütleçekimini Nasıl Yeniyordu?
- WhatsApp’ta Mavi Tiki Kapatma