4+4+4 Eğitim Sistemi Nedir?

 İlköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak, bu kurumlar, ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe okullarından oluşacak.

 “Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır” ifadesi, kanundan çıkarılıyor.

 İlköğretim 6-14 yaş grubundaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsayacak, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve Devlet okullarında parasız olacak.

 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

 İlköğretim kurumlarının ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe okullar olarak bağımsız okullar halinde kurulması esas olacak.

 Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.

 İlköğretim çağı, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.

 İkinci kademe ilköğretim okulları, ortaöğretim programlarıyla ilişkilendirilecek.

 Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor.

– Yasadaki“ilköğretim okulu” ibaresi, “ilköğretim birinci kademe” şeklinde değiştirilecek.

 Çırak olabilmek için “14 yaşını doldurmuş, en az ilköğretim okulu mezunu olmak” şartı da değiştiriliyor. Çırak olabilmek için 11 yaşını doldurmak ve ilköğretim birinci kademeden mezun olmak şartı getiriliyor.

 Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacak.

 Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçüğü 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek.

 Ortaöğretim başarı puanının % 12’si yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenecek.

 Kişinin üniversitede, ortaöğretim kurumundan mezun olduğu meslek dalıyla aynı bölüme yerleşmesi halinde ortaöğretim puanına ek olarak, ortaöğretim puanının yüzde 6’sı yerleştirme puanına eklenecek.

 Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik önlisans yükseköğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilecek.

 Önlisans mezunları için, ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile her yıl dikey geçiş kontenjanı ayrılabilecek.

Diğer Benzer Yazılar:


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir