Full-Frame Fotoğraf Makineleri Neden Pahalı?

Görüntü Algılayıcılar fotodiyot (İng: ‘photodiode’) olarak adlandırılan tekil ışığa duyarlı cihazlardan milyonlarcasını barındırır. Mühendisler görüntü algılayıcı tasarımına tek bir fotodiyot tasarımı ile başlarlar ama bu sadece ışığa duyarlı kısmın tasarlanmasından ibaret değildir, bunu destekleyecek devre bileşenleri ve bunları barındaracak kasa da tasarlanmalıdır. Bu birim tasarım CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım, İng: ‘Computer-Aided Design’) sürecinde milyonlarca kere çoğaltılır. Son tasarımdaki tüm fotodiyotlar birbirlerine elektronik olarak bağlıdırlar ve devre oluşturmak için ızgara deseninde düzenlenirler. Bu devre deseninin bir görüntüsü silikon devre plakasına (İng: ‘Silicon Wafer’) çok yüksek küçültme oranı ile ’mask aligner’ ya da ‘stepper’ olarak adlandırılan üretim araçları ile yansıtılır (tam olarak ‘projection’ kelimesi kullanılıyor).

wa1

2″, 4″, 6″, 8″ ‘wafer’

Yarı-iletken üretiminde, ‘Wafer’ denilen ince silikon diskleri ham madde olarak kullanılır. Bileşimine göre 8″ çapındaki bir ‘wafer’ ın maliyeti 450$, 500$, 1000$ hatta 5000$’a kadar çıkabiliyor (bunların 2006 maliyetleri olduğunu belirtelim). Yüzlerce üretim sürecinin ardından ‘wafer’ algılayıcılar ile kaplanmış oluyor. Eğer algılayıcı boyutu APS-C ise yaklaşık 200 olan algılayıcı sayısı, APS-H için yaklaşık 46 oluyor. Peki tam-çerçeve için? Sadece 20 tane! Bunlar mükemmel koşullarda geçerli olan sayılar çünkü işin içine bir de toz veya çizik nedeniyle kullanılamaz hale gelen algılayıcılar giriyor. Canon’a göre bu oran APS-C için göz ardı edilebilirken söz konusu tam-çerçeve olunca durum daha dramatik oluyor çünkü yerine göre tüm algılayıcılar kullanılamaz hale gelebiliyor, bunun nedeni büyük boyutlu algılayıcının toz tanecikleri gibi olumsuz şeyler için kolay ‘hedef’ olması. Saydığımız nedenlerle tam-çerçeve algılayıcı üretimi söz konusu olunca hem daha hassas çalışılması gerekiyor hem de maliyetler artıyor.

Hepsi bu kadar mı? Daha bitmedi! Tam-çerçeve algılayıcının devre deseni silikon ‘wafer’a tek seferde yansıtılmak için çok büyük geldiği için 3 adımda yansıtılıyor. Bu kullanılan maske sayısının ve yansıtma işleminin üçlendiği anlamına geliyor. Canon’un maliyet konusundaki son yorumu ise şöyle: “Bu işlemler nedeniyle tam-çerçeve algılayıcı maliyetinin APS-C algılayıcının maliyetinin 3, 4 katı değil, 10,20 hatta daha fazla katı oluyor.” Aralığın biraz fazla olduğunu kabul ediyorum ama aynı zamanda kullanılamaz hale gelen algılayıcılar da sanırım bu hesapta mevcut.

20

Canon’un 20 tam-çerçeve algılayıcı barındıran 8″ ‘wafer’ı.

Ürünlerin pazarda konumlandırılmasına gelince aslında Canon’un sınıflandırması gayet açık. APS-C algılayıcılı modeller giriş (XXXD modelleri) ve yarı profesyonel (XXD) olarak özelliklerine göre ikiye ayrılıyorlar. Tek bir yansıtma işlemi oluşturulabilen en büyük algılayıcı APS-H olduğu için ayrıca bir 1.3X çarpan sınıfı doğmuş, profesyonel olan bu gövdeler (1D, 1D Mark II, 1D Mark III) bu nedenle APS-C modellerden daha yüksek, tam-çerçeve profesyonel gövdelerden (1Ds Mark II, 1Ds Mark III) ise daha düşük fiyata sahip. 5D ise üretimine başlandığı 2005 sonundan bu yana müstesna bir yere sahip çünkü aradan geçen 4 seneye rağmen hala alınabilecek en ucuz tam-çerçeve gövde.

Bu kadar uzun süredir bu kadar çeşitliliği bize sunan Canon’u da ayrıca takdir etmeliyiz çünkü diğer üreticiler APS-C’den daha büyük algılayıcılı gövde üretimine daha geçen sene başladılar ve lens konusunda Canon kadar geniş bir yelpaze sunabilmeleri de kısa zamanda pek mümkün değil ama Sony Minolta’nın filmli dönem lenslerini ve Zeiss modellerini kullanabiliyor, benzer şekilde Nikon da filmli dönemdeki Nikon lenslerinden  birçoğunu da kullanabiliyor, lens satın alma rehberlerimizde marka marka bunları detaylı göreceğiz.

Piyasada bulabileceğiniz eski ve yeni tam-çervçeve algılayıcıya sahip DSLR modelleri:

  • Canon EOS: 1Ds, 1Ds Mark II, 1Ds Mark III, 5D, 5D Mark II
  • Nikon: D3, D3s, D700, D3X
  • Sony: A850, A900

Diğer Benzer Yazılar:


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir