Galileo’s Telescope

https://www.caferkara.org/resimler/googletelescope.JPG

Galileo’s Telescope

Tam 400 yıllık tarihi olan teleskopu belki Galileo Galilei icat etmedi, ama gökyüzünü gözlemleyebilmek amacıyla teleskopu dönemine göre geliştirdi, kullandı ve teleskopla yaptığı buluşlar alanındaki ilk kayıtları oluşturdu.

Astronomi bilimi optik teleskobun icadı ve kullanımı gece gökyüzünün çalışma ile 1600′lere fayanır. Galileo Galilei teleskopu icat etmedi ama sistematik kullanmak için göksel nesneleri gözlemlemek için kullandı ve buluşları ilk kayıt oluşturdu. Sidereus nuncius veya Starry Messenger adlı kitabı ilk 1610 yılında yayımlandın ve onu ünlü yaptı.

Galileo Teleskobu

Galileo temel olarak ham kırılma teleskop kullandı. İlk sürümü sadece 8 kat büyütülmüştü. Sidereus Nuncius’ta yaptığı gözlemlerde kullandığı teleskopu, 20 kat büyütmeye göre ayarladı. Bu, uzun bir tüptü ve bir dışbükey objektif lens ile içbükey mercek vardı. Onun teleskoplar ile yaşadığı temel sorunu dar açı nedeniyle, Ayın ancak yarı genişliğini gözlemleyebilmesi oldu.

O yılında Ay, Jüpiter ve Samanyolu’nun gözlemlerini bildirildi. Bu ve sonraki gözlemler ve bunların kendi yorumlarını sonunda 1543 yılında Kopernik tarafından önerilen bir güneş merkezli modelin benimsenmesi evrenin yermerkezli Ptolemaios modelinin çöküşüne yol açtı.

Ay’ın evreleri Galileo’nun çizimleri. Soru: Hangi özellikler burada çıplak gözle görülemez görebilir? Galileo Teleskobu Galileo temel olarak ham kırılma teleskop kullandı. Onun ilk sürümü sadece 8x büyütülmüş yakında o Sidereus nuncius için yaptığı gözlemler için kullanılan 20x büyütme için ayarlandı. Uzun bir tüpdü ve bir dışbükey objektif lens ve içbükey mercek vardı. Onun teleskoplar ile temel sorun görüşlerini çok dar alan, Ay’ın genellikle yarısı genişliği oldu. Bir Galileo’nun teleskobu ile; Odak uzaklığı bir diyafram 26 mm ile 1330 mm ise, 14x büyütür. Bu objektif bir iki dışbükey lens ve yüzü düz diğeri içbükey mercek vardır.

Diğer Benzer Yazılar:


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir