Navigasyon : İnsanın yakın zaman hafızası aynı anda 5 ila 9 olguyu hatırlamasına olanak verir. Dolayısıyla navigasyon menülerini ortalama 7 adet olarak belirlemek en doğru yaklaşım olacaktır. Kullanıcılar sıklıkla aklında kalan menüler başta anasayfa olmak üzere, hakkında, iletişim ve ilgilendiği konunun detaylarının yer aldığı menüdür. Bu sebepten yaptığınız sayfalarda çok fazla anakategorili menü yapmak doğru olmayacaktır. Onun yerine menüleride kategorilere göre alt menü olarak yaparsanız hem kullanıcı için, hemde google için yön gösterici olacaktır.
Süre : Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kullanıcıların bir çoğu ilk defa uğradıkları bir web sitesine girdiklerinde kalma veya gitme kararlarını ilk 2-5 saniye içinde en fazla 10 saniye içinde veriyorlar. Bu da sitenizi ziyarete gelen kullanıcıları etkilemeniz için 2 ila 5 saniye şanslıysanız 10 saniyeniz olduğu anlamına geliyor. Bu süreçte ya kullanıcıya istediği bilgiyi sunmalısınız ya da onu tasarımınızla etkilemelisiniz. Eğer kullanıcı sitenizi açtıktan sonra beğenirse click yapmaya başlıyor.
Tıklama : Birçok kullanıcı sitede aradığını bulabilmek için 3 tıkla yapıyor ve eğer aradığını3 tıklama sonunda bulamazsa sitenizi gezmekten vazgeçiyor. Dolayısıyla kullanıcıya nokta atışı yaparak çoban matına gitmeniz gerekiyor.
Baby Duck Sendromu : Bütün bu süreç içinde sayfanızı ziyaret eden kullanıcı sitenizin yan etkisi altında kalırsa Baby Duck sendromu görülebilir. Bu sendrom kullanıcının aşina olmadığı ve ilk defa gördüğü tasarıma verdiği tepkidir.
Banner Körlüğü : Kullanıcıların bir kısmı reklam gibi görünen herşeyi görmeme eğilimde olabilirler. Bu nedenle sizin bir duyuru için hazırlamış olduğunuz banner’ları bile görmeyebilir. Banner’ı ne kadar hareketlide olsa kullanıcıya farkındalık sağlayamayabilir. Bu yüzden bu tip banner’ları göze çarpacak yerlere koyun. Web kullanıcıları olmayan, görmedikleri birşeyle karşılaştığında (metin ve görseller olabilir) proveke olacak bir duygusal bağ kurduğunda banner’a tıklamaya güdülenir.
Göz Takibi : Gazete, dergi okuyucularının göz takibi öncelikle büyük fontlara yönelirken; web kullanıcısının gözü öncelikle navigasyon menüsüne yöneliyor. Web kullanıcısı tarama göz takibi yapıyor. Yani görsel sıçramalar ile aradığını bulma eğiliminde bulunuyor. Sitede kaybolduğunda ise navigasyon menüsüne başvuruyor. Sayfalar arasındaki linklerde bu yönde etkili olabiliyor.
Bu yazının amacı, web tasarım yapılırken gözönüne alınması gereken bazı ufak önemli ayrıntılardır.
Diğer Benzer Yazılar:
- Astrill VPN SSL Bağlantı Hata Çözümü / Astrill VPN SSL Connection Error Solution
- Bilinmesi Gereken Farklı Bilgiler
- En Popüler Instagram Tagları
- Michael Jackson, Öne Eğilirken Kütleçekimini Nasıl Yeniyordu?
- WhatsApp’ta Mavi Tiki Kapatma